Georgië en Armenië

Rondreis Georgië en Armenië.

 

Update onderaan

Van 20 juli 2017 tot en met 29 juli 2017 heb ik via Kras een Rondreis gemaakt in Georgië en Armenië. Het was een boeiende maar uiterst vermoeiende reis met een bijzonder aardige groep mensen. Het is altijd bijzonder om mee te maken dat een aantal mensen die elkaar niet kennen binnen een paar dagen een groep vormen die op elkaars spullen letten en voor elkaar zorgen. Bijzonder om mee te maken.

Op een meer persoonlijke noot heb ik toch wel de nodige teleurstellingen moeten verwerken. Ten eerste dat ik met een verouderde camera de foto’s moest maken omdat mijn nieuwste camera nog niet terug van reparatie was. Ten tweede moest ik toch wel slikken omdat veel oudere mensen er mij compleet uitlopen omdat mijn gewrichten zo slecht worden dat ik steeds vaker moet afhaken. Aangezien ik niets liever doe dan dit soort dingen, is dat toch wel erg bitter.

Maar uiteindelijk was het een bijzonder mooie reis in twee prachtige landen die voor veel mensen totaal onbekend zullen zijn. Mooie landschappen, mooie maar veelal donkere kerken en de nodige juffrouwen die ook prettig waren om naar te kijken en gewoonweg ontzettend leuk waren. Mijn gewrichten zijn dan wel slecht, mijn ogen werken nog goed.

Wat kan ik zeggen over Georgië en Armenië?

Ik denk dat veel mensen naar allerlei exotische bestemming zijn geweest maar er maar weinig mensen zijn die een voorstelling kunnen maken van deze landen. Het zijn beide intens christelijke landen omgeven door Moslimlanden.
Het geloof speelt in deze landen nog steeds een enorm belangrijke rol.

Armenië is eigenlijk wel een triest land. Er wonen momenteel meer Armeniërs in het buitenland dan in Armenië zelf. In 1915 is er een enorme slachting geweest (tussen de 600.000 en 1,2 miljoen mannen, vrouwen en kinderen zijn vermoord of uitgehongerd) en daarna is het het land ook niet goed vergaan. Nadat de Sovjet Unie uit elkaar viel is het land nog verder in de problemen geraakt. Veel fabrieken gingen dicht en er is weinig werk met als gevolg een nog groter uittocht. Tijdens het einde van de Sovjet Unie woonden er nog 5 miljoen Armeniërs in het land en nu nog maar 3 miljoen waarvan 1 miljoen in de hoofdstad Yerevan.

Het zijn overigens enorm goedkope landen om in rond te reizen. Voor 7€ heb je een nette maaltijd. Voor 10€ heb je een drie gang maaltijd.

Ik post in delen de foto’s en video’s. De video is het meeste werk uiteraard.

Tenslotte post ik nog onbewerkte foto’s van de kleine compact camera. Op een telefoon zal je het verschil wellicht niet zien maar op een fatsoenlijk scherm schrik ik toch wel van het verschil tussen een fatsoenlijke camera en een goedkope compact camera.

Deel 1 en 2 van de foto’s: Georgië en Armenië: https://photos.app.goo.gl/DAfBBjj1BEzE9X6B3

Foto’s van compact camera: https://photos.app.goo.gl/a1R30jPZexj51oQT2

PS: Ik heb slechts een gedeelte ontwikkeld en geupload. Mocht je op zoek zijn naar iets, vraag er dan naar.

Share on Facebook

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.